Eerste Hulp verlenen tijdens de coronacrisis?!

Auteur:
Sanne van Driel
Geplaatst in:
Berichten
Opmerkingen:
Geen reacties

Het coronavirus houdt ons allemaal in de greep. We houden ons allemaal zoveel mogelijk aan de RIVM richtlijnen, maar hoe zit dat dan als je voor een situatie komt te staan waarbij je moet hulpverlenen? Het Rode Kruis heeft hier een duidelijk artikel over geschreven. Hieronder een gekopieerde versie van dit artikel. Klik hier voor het originele artikel.

 

Tips voor het verlenen van Eerste Hulp tijdens corona
.

 • Als je eerste hulp moet verlenen aan iemand die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus, moet je lichamelijk contact zoveel mogelijk beperken. Bel bij ernstige situaties 112.
 • Wees in alle gevallen extra voorzichtig met lichamelijk contact. Was je handen grondig voor en na het verlenen van eerste hulp, om de kans op besmetting te verkleinen. Dit geldt ook voor de kleinere handelingen, zoals het plakken van een pleister of aanbrengen van een verband.
 • Het coronavirus verspreidt zich via kleine druppeltjes die vrijkomen bij het hoesten of via de luchtwegen. Het virus wordt niet verspreid via bloed of verbrande of beschadigde huid. Je kunt een (huid)wond dus normaal behandelen. Uiteraard let je hierbij wel op je eigen veiligheid en was je je handen voor en na het helpen, en verleen je geen eerste hulp als je zelf klachten hebt.

  .

Wat als je niet kunt helpen?

Het is moeilijk om te beoordelen of iemand die hulp nodig heeft mogelijk besmet is met het coronavirus. Ook kan het gebeuren dat je niet goed durf te helpen omdat je bang voor besmetting. Gelukkig zijn er ook dan ook dingen die je kunt doen om te helpen, zonder dat jouw eigen veiligheid in gevaar komt.

 • Vraag wat er gebeurd is

  Als het slachtoffer aanspreekbaar is, vraag dan wat er gebeurd is. De antwoorden helpen je om in te schatten wat het slachtoffer nodig heeft en of je misschien hulpdiensten moet inschakelen.
  .
 • Bied hulp op afstand

  Geef het slachtoffer aanwijzingen om zichzelf te helpen. Je kunt bijvoorbeeld verbandmiddelen aanreiken en uitleggen hoe het slachtoffer deze moet gebruiken.
  .

 • Indien nodig, bel om hulp

  Vraag of je een familielid of huisgenoot van het slachtoffer kan bellen. Bel 112 als het slachtoffer niet aanspreekbaar of ernstig gewond is.
  .

 • Blijf erbij en stel het slachtoffer gerust

  Ook van een afstandje kan je het slachtoffer steunen door erbij te blijven tot hulp arriveert.


.

Reanimatie tijdens de coronacrisis
.

Het coronavirus kan worden overgebracht via de luchtwegen. Daarom moet men voorzichtig omgaan met reanimaties.

 • Bel bij een reanimatiesituatie altijd 112!
  Het belangrijkste is dat je direct handelt wanneer je in een situatie terecht komt waarin je moet reanimeren. Eén van de belangrijkste dingen is direct 112 bellen wanneer je ziet dat iemand niet meer ademt. De centralist vertelt je wat je moet doen. De meldkamer heeft aanvullende richtlijnen gekregen om de juiste instructies te geven bij reanimatie tijdens de COVID-19 pandemie.
  .
 • Veiligheid voor jezelf en het slachtoffer
  De eerste stap bij het verlenen van eerste hulp is zorgen voor je eigen veiligheid en veiligheid van het slachtoffer. Als jij of iemand in jouw huishouden ziek is, of als je in een risicogroep valt, kan je beter niet reanimeren om kans op besmetting te verkleinen. Bel altijd 112 en volg de instructies.
  .
 • Vaststellen van normale ademhaling
  In plaats van te kijken, luisteren en voelen, moet je als hulpverlener nu alleen kijken om vast te stellen of een slachtoffer nog ademt.
  .
 • Geen mond-op-mondbeademing
  Als je gaat reanimeren, geef dan geen mond-op-mond beademing. Geef wel borstcompressies en gebruik ook een AED als die er is. Gebruik geen middelen ter bescherming bij mond-op-mondbeademing, zoals pocket mask of kiss-of-life. Deze zijn niet veilig.
  .
 • Geen borstcompressies bij iemand die (vermoedelijk) COVID-19 positief is

  Wanneer je vermoedt dat iemand besmet is met het coronavirus, geef dan ook geen borstcompressies. Bel 112 en volg de instructies. Je mag wel een AED gebruiken.
  .

 • Baby’s en kinderen

  Wanneer baby’s of kinderen gereanimeerd moeten worden, is het advies om hen te reanimeren zoals normaal gesproken. Bij baby’s en kinderen is mond-op-mondbeademing nog mogelijk en ook het geven van borstcompressies wordt geadviseerd. Overigens komen baby- en/of kinderreanimaties gelukkig zelden voor.

  .

Volgorde van handelen bij basale reanimatie van volwassenen

De Nederlandse ReanimatieRaad heeft een tijdelijk aanpassing van het reanimatieprotocol gemaakt om het risico van besmetting met het coronavirus te beperken. Dit advies geldt voor een beperkte periode.

Auteur: Sanne van Driel