
Bron: Reddingsbrigade Nederland
Muien vormen een groot risico voor zwemmers aan de kust. Wanneer mensen in een mui terecht komen raken ze vaak in paniek en maken de verkeerde keuzes. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van de zee en weten wat je moet doen wanneer je onverhoopt toch in een mui terecht komt.
Wat is een mui?
Voor de kust liggen vaak zandbanken. Tussen de zandbanken bevinden zich muien, waarbij water de zee in stroomt (bij laagwater, eb) of richting het strand (bij hoogwater, vloed).
Hoe herken je een mui?
Het herkennen van een mui is lastig en vergt wat oefening. De eerste stap is om de zee op enige afstand van de vloedlijn te bekijken. Muien zijn makkelijker te herkennen als je hoger staat, bijvoorbeeld op het duin, de strandopgang of de boulevard. Let vervolgens op plekken waar de golven niet breken, dus vlakke plekken of ruimtes in de lijn van brekende golven. Of op plekken waar de golven in de branding afwijken van de rest van de branding. Let ook op schuim of ‘stof’ in het water dat van het strand afdrijft. Soms heeft dit water ook een andere kleur. Elke mui is anders, en vaak moeilijk te herkennen door personen die hierin niet getraind zijn. Dat maakt muien gevaarlijk. Het risico van een mui hangt af van meerdere factoren, zoals de hoogte en kracht van de golven, het getij, natuurlijke en kunstmatige omstandigheden en de vaardigheden en ervaring van een zwemmer.
Wanneer je aan het strand bent laat je ter plaatse informeren door de aanwezige Reddingsbrigade.

Geen reacties